Рик Гейтс, бизнес партньор на бившия шеф на изборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, се призна за виновен в даване на фалшиви показания и престъпен сговор по делото за руската намеса в американските президентски избори, предадоха информационните агенции.

CNN съобщи, че Гейтс е признал, че е излъгал в показанията си, че на срещата във Вашингтон в средата на март 2013 г. не е обсъждана темата за Украйна. В разговорите тогава са участвали представителят на Манафорт и бивш съветник на Янукович.

Лъжливите показания са дадени на 1 февруари при разпит пред следователи.

Признанието му идва ден след като срещу него и Манафорт бяха повдигнати обвинения за фалшифициране на данъчни декларации, банкови машинации, укриване на доходи от чуждестранни източници. Срещу Гейтс бяха повдигнати 14 обвинения, срещу Манафорт - 9.

В американските медии се появиха предположения, че тази стъпка на Рик Гейтс означава готовност да сътрудничи на разследването по руската афера.

Разследването Тръмп-Русия: Гейтс свидетелства срещу Манафорт

Разследването Тръмп-Русия: Гейтс свидетелства срещу Манафорт

Гейтс е сключил сделка със специалния прокурор Робърт Мълър

При споразумение с прокурора Робърт Мълър, той може да разчита на намаляване на присъдата. В противен случай го очакват между 4 и 6 години затвор.

Манафорт оглавяваше предизборния щаб на Доналд Тръмп от юни до август 2016 г.
Той беше заподозрян по руската афера след срещата му с адвокатката Наталия Веселницка, за която има данни, че е свързана с руските спецслужби.