Американски и европейски представители се срещнаха за първи път със свои колеги от Израел и Палестинската автономия.

Това е специална група за сигурност, чиято задача е да осигури нормализирането на дейността на граничния пункт Рафах, на границата между Египет и палестинските територии.

Не е постигнат напредък на първото заседание на групата, но втора среща е насрочена за след шест седмици, като междувременно се предвиждат разговори по конкретни въпроси между отделните представители, предаде АП.

Припомняме, пунктът е често затварян от израелска страна от съображения за сигурност въпреки споразумението, постигнато преди година с американско посредничество. От израелски пункт в близост до Рафах бе отвлечен войникът Джилад Шалит, което постави началото на израелската офанзива в Газа и на Западния бряг.

Войникът и досега остава в плен. Срещу освобождаването му похитителите настояват Израел да пусне на свобода палестински затворници.

Но причина за затварянето на граничния пункт са също така опасенията на Израел, че палестинските бунтовници транспортират през него в Газа големи количества оръжие и въоръжение, които след това се използват срещу израелските сили и израелската страна.