Съпругата на президента на Нигерия Мухамаду Бухари го предупреждава, че може да не го подкрепи за следващите избори, освен ако той не реорганизира основно правителството си.

В интервю за Би Би Си Айша Бухари заявява, че президентът не знае повечето от високопоставените служители, които е назначил. Тя предполага, че правителството е било изнудено, заявявайки, че няколко души стоят зад президентските назначения.

Мухамаду Бухари бе избран миналата година с обещанието да се справи с корупцията и шуробаджанащината в правителството.

Решението на съпругата му да обяви публични своите притеснения ще шокира много хора, но то показва нивото на неодобрение на лидерството на президента, анализира кореспондентът на Би Би Си в нигерийската столица Абуджа.

Икономиката в Нигерия, подкопавана от ниските цени на петрола в световен мащаб и девалвацията на валутата, официално влезе в рецесия през август за пръв път от десетилетие.

Продажбите на петрол формират 70 % от приходите на правителството.

Президентът твърдеше при встъпването си в длъжност, че той не принадлежи на никого и принадлежи на всички.

В интервюто за Би Би Си първата дама заявява: "Президентът не знае 45 от 50 от хората, които е назначил и аз не ги знам също, въпреки че съм негова съпруга 27 години".

Тя допълва, че хора, които не споделят визията на управляващия Обединен прогресивен конгрес сега били назначени на високи постове заради влиянието на няколко души. Тя отказва да посочи имената на тези, които изнудват правителството.

Айша Бухари е категорична, че ако съпругът й реши да се състезава за президентския пост отново през 2019 г., тя няма да го подкрепи, както преди. "Няма да правя кампания и да искам всяка жена да гласува, както направих преди. Никога няма да го направя отново", зарече се първата дама на Нигерия.

Запитана какво смята за голям прогрес на правителството, тя каза, че това увеличаването на сигурността в североизтока, където екстремистката ислямистка групировка "Боко Харам" породи вълна от насилие от 2009 г. насам.

"Никой не се оплаква, че е бил нападнат в собствения му дом. Всеки може да се разхожда спокойно, да ходи на местата за молитва и т.н. Дори децата в Майдагури се върнаха в училище", обяснява Айша Бухари, правейки препратка към града, който бе една от крепостите на екстремистката група.