Две съдилища в Русия издадоха първите присъди във връзка с ЛГБТ движението, което беше определено като екстремистко миналата година, съобщава "Ройтерс".

Съд във Волгоградска област призна мъж за виновен в "показване на символи на екстремистка организация", след като той е публикувал в интернет снимка на ЛГБТ флаг.

Артьом П., който беше осъден да плати глоба от 1000 рубли, призна вината и се разкая, като заяви, че е публикувал изображението "от глупост", посочи съдът.

В понеделник съд в Нижни Новгород, източно от Москва, осъди на пет дни административно задържане жена, която била в кафене, когато мъж се приближил до нея и я помолил да свали обеците си във формата на жаба, показващи изображение на дъга - символ на ЛГБТ движението.

Русия призна ЛГБТ движението за екстремистко

Русия призна ЛГБТ движението за екстремистко

Решението на Върховния съд влиза в сила незабавно

Жената била извикана в полицейското управление, след като мъжът, заснел срещата, я публикувал в интернет.

Предстои следващата седмица да бъде възобновен съдебен процес в Саратов в Югозападна Русия срещу фотограф, публикувал изображения на знамена с дъга в "Инстаграм".

Знамето на дъгата представлява общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Руското законодателство забранява на всеки в страната да "показва символите" на организации, които счита за екстремистки - списък, който включва и социалната мрежа Meta.

Върховният съд на Русия забрани "ЛГБТ движението" през ноември миналата година, затягайки ограниченията върху изразяването на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Закон, приет миналия юли, забрани юридическите или медицинските промени на пола за транссексуални руснаци, а друг закон, забраняващ насърчаването на "нетрадиционни" сексуални отношения, се обсъжда повече от десетилетие.

Русия готви солени глоби за ЛГБТ пропагандата, насочена към деца

Русия готви солени глоби за ЛГБТ пропагандата, насочена към деца

Предвиждат се санкции от 2 до 5 милиона рубли