Тайните служби на САЩ, отговорни за защитата на висшите държавни служители, за първи път са провели учение в двора на Белия дом, съобщава CBS, цитирани от ТАСС.

"Обучението позволи на участниците да отработят техните действия в случай на критични ситуации, с които те могат да се сблъскат в Белия дом. По време на тези упражнения персоналът отработи процедури с команди, комуникацията помежду си, контрол, координацията и прилагането на мерки за сигурност", съобщават тайните служби.

Според сценария на упражненията неизвестно лице е навлязло в оградената територия, съседна на президентската резиденция. Служителите на тайните служби трябва да го намерят, да съобщят за местонахождението му и да го задържат. Този път е решено да се използват за тази цел кучета за. Обикновено служителите по сигурността провеждат обучения в своите съоръжения в страната.

"Ние се борим, да се подготвим за това, така че упражнението е необходимо и ние се опитваме да проведем реалистични упражнения, много подобни на това, което може да се случи на територията на Белия дом", коментира директорът на "Сикрет сървис" Рандолф Алес в интервю за CBS.

Той подчерта, че използването на огнестрелни оръжия е последната мярка, към която агентите на службата биха искали да прибегнат. "Но, казвам ви, те са готови да направят това", уверява той.

"В същото време, служителите трябва да са готови за сериозни атаки, например, с участието на самоубийци атентатори. Това е най-опасният сценарий, който можем да си представим", добави Алес. Той също така посочи, че в периода 2011-2015, поради бюджетни съкращения съставът на тайните служби е намален с 10%, а в момента това не съответства на броя на задачите.