В момента политиката в България е сбор от лични мнения. България обаче е длъжна да има позиция.

Това категорично мнение изрази Соломон Паси, бивш министър на външните работи и председател на парламентарната комисия по външна политика.

 В студиото на БТВ той коментира позицията на БСП, която в събота гласува предложение правителството да установи отношения с Косово едва, след като новата държава приеме своя конституция.

По думите на Паси Европейският съюз е признал дефакто новата държава Косово и това се доказва от появата на Хавиер Солана в Прищина още преди дни.

Бившият външен министър обясни, че малко недоразбира позицията на БСП, изразена през почивните дни.

Външната политика не е стихията на БСП и защо от БСП смятат, че когато сърбите грешат, трябва ли и ние да грешим заедно с тях, тъй като са наши съседи", коментира Паси и допълни, че такива аргументи са били изтъкване и през 1999 година, когато се е взимало решение дали България да се включи в коалицията срещу Милошевич.

Соломон Паси допълни, че България в момента има „леко просръбска позиция", което не е далновидно и не е в интерес на дългосрочен план.

„България е дължана да има позиция, каза Паси и посочи, че недоумява защо това все още не се случва при положение, че позицията на министър Калфин е твърда и добре подготвена, както има и парламентарна подкрепа.

Самото признаване на Косово е подготвена още по мое време, посочи Соломон Паси и обясни, че през 2004 година той е изпратил мисии както в Черна гора, така и в Косово.

Можехме да помогнем на Косово за формирането на закони, тъй като България има най-сериозен опит в региона.
А самите косоварите показаха, че са готови да спазват международните норми", коментира още Паси.