Президентът Владимир Путин назначи във вторник ветерана по сигурността Николай Патрушев за ръководител на нов орган, отговарящ за военноморската политика на Русия, предава "Ройтерс".

Новият Морски борд ще включва съвети, отговорни за развитието на руската военноморска дейност и нейния военен флот и защитата на руските интереси в Арктика, съгласно указ, издаден от Путин.

Русия има значително по-мощен флот от Украйна, но претърпя редица неудобни неуспехи в морето в хода на войната, продължила две години и половина , като се започне със загубата през април 2022 г. на нейния ракетен крайцер Москва, флагманът на своя Черноморски флот.

73-годишният Патрушев е бивш ръководител на службата за сигурност на ФСБ, който е бил близък с Путин, откакто са работили заедно в съветския КГБ в Ленинград (сега Санкт Петербург) през 70-те години.

Кремъл каза през май, че той ще поеме нови отговорности, свързани с корабостроенето, след като беше отстранен от поста ръководител на Съвета за сигурност на Русия при преустройство в началото на петия мандат на Путин като президент.

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Байдън: Украинското нахлуване е истинска дилема за Путин

Говорителят на Белия дом заяви, че САЩ не са били уведомени за нахлуването