Македонският президент Георге Иванов предупреди в интервю за Der Spiegel, че пътят на мигрантите през Балканите скоро ще бъде затворен.

Това ще се случи, когато Австрия достигне лимита си от 37 500 мигранти, които да допусне на територията си.

Тогава границата между Македония и Гърцуия ще бъде затворена.

По думите му, това "ще се случи много скоро, може би още сега". Той настоява да се вземе политическо решение за този проблем веднага.

"Не можем да чакаме Брюксел и взехме свое решение. Във време на криза всяка страна трябва да вземе свое решение", каза той.

Държавният глава защити мерките, които се взимат за охрана по границата, въпреки критиките от страна на ООН, ЕС и "Амнести интернешънъл" за нарушени права.

Македонската полиция използва сълзотворен газ, след като мигранти събориха оградата на гръцко-македонската граница.

Много от тези, които се опитват да достигнат до Северна Европа, са бежанци от Сирия и Ирак.

Хиляди бежанци са блокирани на границата на Гърция с Македония. Те идват от препълнените лагери в заобикалящите полета и чакат македонските власти да ги пуснат да продължат пътя си през Балканите.

Властите в Гърция казват, че над 22 000 души са блокирани. Очаквало се до месец да достигнат 70 000 души.

Кореспондентката на БНР в Гърция съобщава, че се очаква в някои райони да бъде обявено бедствено положение заради бежанската криза. Атина обмисляла да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределяне на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Притокът към гръцките острови не секвал. Част от бежанците се оставяли на островите, а други се прехвърляли в Пирея, Кавала и Солун.

В закрити спортни зали и бивши военни поделения се правят временни лагери.

Министърът по миграцията Янис Музалас смята, че Гърция е поставена на колене.