Специалният посланик на ООН за Сирия заяви, че съпредседателите на конституционната комисия, в която влизат представители на управляващия режим и на опозицията, са се споразумели да започнат изработването на нова конституция, информира VoA.

Комисията включва 45 души, излъчени от правителството, опозицията и гражданското общество.

Новият основен закон, която тя е упълномощена за изработи, ще позволи в страната да се проведат избори под контрола на ООН.

Специалният посланик Гер Педерсен съобщи, че сирийските съпредседатели, с които той се е срещнал преди поредния кръг от преговори, са се споразумели да подготвят и да започнат разработването на конституционна реформа.

По време на шестия кръг от преговорите, който е първи за тази година, членовете на комисията ще обсъдят "ясни принципи", добави Педерсен в изявление пред журналисти в Женева. Той обаче не съобщи детайли.

Десетилетната война, която последва въстанието срещу управлението на президента Башар Асад, доведе до най-голямата бежанска криза в света. Съседните страни приеха 5.6 милиона бежанци, а европейските страни - още милион.

Русия продължава въздушните удари в Сирия – от началото на октомври те са 380

Русия продължава въздушните удари в Сирия – от началото на октомври те са 380

В подкрепа на силите на Башар Асад…

С подкрепата на Русия Асад си върна контрола над по-голямата част от страната, но значителни територии не се подчиняват на режима в Дамаск. Турски сили са разположени в северните и северозападните райони на Сирия, а в контролираните от кюрдите райони на изток и североизток има американски части.

През януари опитният норвежки дипломат Педерсен заяви, че представителите на Асад са отхвърлили предложенията на сирийската опозиция, както и идеите на самия посланик.

"Оттогава почти девет месеца водих преговори със страните в опит за намиране на консенсус за това кака да продължим напред. И съм много радостен да ви съобщя, че постигнахме такъв консенсус." - отбеляза специалният посланик.

Педерсен настоява за политическо решение в Сирия

Педерсен настоява за политическо решение в Сирия

Пратеникът определи като "конструктивна" срещата си със сирийския външен министър