Китай обвини Съединените щати за инцидента със свой изтребител и американски разузнавателен самолет, съобщава "Ройтерс".

Китайската армия заяви, че самолетът на САЩ умишлено е нахлул в зоната им за обучение на 26 май, като този ход сериозно подкопава мира и стабилността в региона.

По време на рутинно обучение в Южнокитайско море с няколко кораба на Военноморския флот на Китайската народноосвободителна армия, разузнавателен самолет RC-135 на американските ВВС умишлено нахлу в зоната на обучение, заяви говорител на командването на Южния театър на китайската армия.

"Призоваваме американската страна ефективно да ограничи силите на фронтовата линия по море и въздух, стриктно да спазва съответното международно право и съответните споразумения и да предотвратява инциденти в морето и въздуха", настоя той.

Позицията му идва, след като по-рано днес САЩ заявиха, че на 26 май пилот на китайски изтребител J-16 "е извършил ненужно агресивна маневра по време на прихващане на самолет RC-135 на американските военновъздушни сили".

Американските военни твърдят, че пилотът "е летял директно пред носа на RC-135, принуждавайки американския самолет да премине през турбуленцията на въздушното му съпротивление".

Американските военни съобщиха за още един инцидент с китайски самолет

Американските военни съобщиха за още един инцидент с китайски самолет

Ново противопоставяне