След шума, който предизвикаха коментарите на китайския посланик за бившите съветски републики, правителството в Пекин увери няколко централноазиатски държави, че тяхната независимост ще бъде защитена.

Китай ще продължи да подкрепя техния суверенитет, сигурност и териториална цялост, както винаги е правил. Това заяви външният министър Цин Ган в сряда след среща с колегите си от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан, която се проведе в Сиан, съобщава Der Standard.

Китайското правителство също така отхвърля всякаква външна намеса във вътрешните работи на тези бивши съветски републики.

Припомняме, че на 21 април китайският посланик в Париж Лу Шайе предизвика възмущение, като заяви по френската телевизия, че бившите съветски републики като Украйна нямат "реален статут в международното право" и тяхната независимост е спорна.

Китай успокоява страните от бившия СССР, че уважава суверенитета им

Китай успокоява страните от бившия СССР, че уважава суверенитета им

Изказване на китайския посланик в Париж възмути ЕС

В понеделник Министерството на външните работи в Пекин се дистанцира от изявленията, които били "израз на лични възгледа, а не политическо изявление".

Лу си спечели репутацията на един от китайските "воини вълци" в дипломацията, наричани така заради ястребовия си и груб стил.

Във Франция той е бил привикван няколко пъти във външното министерство, включително заради изказване на предположение, че Париж изоставя възрастни хора в старчески домове по време на пандемията от COVID-19 и за това, че е нарекъл уважаван китайски учен във френски мозъчен тръст "луда хиена".