"Преди две години и половина България започна да предявява искания, които нямат допирна точка с критериите на Европейския съюз (ЕС). Започнаха да говорят за македонската етническа идентичност, че македонският език е диалект на българския, че през периода 1941-1944 г. те са били администратори, а не окупатори и всичко това е разпространено писмено до всички посланици. Този тип исторически ревизионизъм е абсолютно недопустим в каквато и да е сериозна дискусия". Това заяви в сряда президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и добави, че това не подхожда на страна-членка на ЕС, съобщава МКД.

"Никой не може да се крие зад позицията си и да изразява мнения, които вредят на обществената сигурност в Македония", отговори Пендараровски на обвиненията, че забраната за влизане на евродепутат в Македония нарушава двустранните отношенияЛица, които имат териториални претенции, няма да влязат в Македония", отсече държавният глава.

Премиерът на РСМ сравни България с Русия

Премиерът на РСМ сравни България с Русия

Начинът на говорене, използван от България, наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна, каза Ковачевски

Президентът Пендаровски участва в лидерската среща, организирана от Белградския център за политика на сигурност, озаглавена "Руската агресия срещу Украйна: Нов импулс за разширяване на ЕС?", на която се обърна към значението на членството в НАТО и влиянието на руската пропаганда на Балканите .

"Ако не бяхме в НАТО и не споделяхме цялата информация в тази система, нямаше да можем да се справим с цялата останала пропаганда и фалшиви новини. Ако сравним проникването на руските служби в региона, особено в Македония, сега то не е толкова голямо в сравнение с 2018 г., когато организирахме референдума за членство в НАТО, и особено преди тази кампания, когато чуждестранни лица за една нощ създадоха 35 интернет портала в страната, 2/3 от които имаха подобни имена на вече съществуващи", каза президентът в дискусията.

Припомняме, че по-рано в сряда премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България по време на Срещата на върха на Европа.

На форума участва и българският вицепрезидент Илияна Йотова, която преди него имаше изказване за отношението на РСМ към българите.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа", каза той.

Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права", каза Ковачевски

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Пред Съвета на Европа Йотова се оплака от отношението към българите в РСМ

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония представи вицепрезидентът Илияна Йотова на общия дебат "Обединени за Европа", който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.