Причината евродепутатът Андрей Ковачев да не бъде пуснат в Северна Македония е Законът за чужденците. Това изясняват от вътрешното министерство в западната ни съседка в отговор на въпрос на bTV.

"Ако чужденецът не отговаря на условията за влизане и не спада към изключенията, определени от закона, му се отказва влизане", посочват македонските власти. Отказът за влизане е компетентност на Министерството на вътрешните работи. А определянето на "забраната за влизане" може да се наложи от министерството, компетентен съд, или други органи."

РСМ убеждава, че Андрей Ковачев е добре дошъл - не бил риск за сигурността ѝ
Обновена

РСМ убеждава, че Андрей Ковачев е добре дошъл - не бил риск за сигурността ѝ

Македонското МВнР обясни защо евродепутатът ни не е бил допуснат в страната

"Следващата седмица ще има заседание на съвместния парламентарен комитет на ЕП в събранието на РСМ. Там ще бъдат моите колеги Ангел Джамбазки и Александър Йорданов. Дали след тази остра реакция от Брюксел, те ще бъдат спрени, защото по всяка вероятност някои от тях са също в този списък", заяви Андрей Ковачев.

Припомняме, че дни по-рано външното министерство на РСМ заяви, че Ковачев не представлява риск за сигурността

От ведомството уточниха, че в групата, с която е пътувал Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Въпреки че българският евродепутат не е сред тях, компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, увериха от македонското МВнР.

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Евродепутът ни е бил върнат на границата без обяснение

На 6 май на ГКПП "Ново Село" Андрей Ковачев заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка.

Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

От своя страна, председателят на Европейският парламент Роберта Мецола заяви, че този инцидент е достоен за съжаление и подчерта, че всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си.

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, също осъди недопускането на Андрей Ковачев на територията на РСМ и призова страната спешно да изясни ситуацията.