В официална позиция Министерството на външните работи на Република България изрази силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да не допуснат евродепутата Андрек Ковачев, председателя на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима български граждани на територията на страната.

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония, поясняват от ведомството.

МВнР подчерта, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, посочват още от министерството.

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Северна Македония не пусна Андрей Ковачев на територията си

Евродепутът ни е бил върнат на границата без обяснение