Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски се надява скоро да се срещне със сръбския си колеги Александър Вучич. Тази вест седи на първа страница на днешния брой на белградския вестник "Политика".

"Надявам се в скоро време на среща с Вучич", казал Пендаровски в интервю за изданието. Той оценява отношенията между двете страни като много добри - отношения с дълга, богата и положителна история, културна близост.

По думите на президента Македония признава независимостта на Косово, водена от стратегическите насоки и отношението на гражданите от албанската общност, която е втората по големина в страната. Според него тази позиция не обременява отношенията между Македония и Сърбия.

Относно значението на Скопие за настоящото дипломатическо равновесие в света, което е доста различно от началото на 90-те години, Пендаровски посочи, че евроатлантическата ориентация на Северна Македония е собствен избор на страната, а не резултат от разделение на интересите.

"Тази ориентация се подкрепя от по-голямата част от гражданите на Северна Македония, от всички общности от македонци, албанци, турци, сърби, роми, босненци, власи и други. Ние в парламента още през 1993 г. взехме решение да се присъединим към НАТО и ЕС като цел на нашата политика. В този смисъл, членството ни в тези организации не е въпрос на ежедневна политика, а стратегия според всички важни политически фактори", каза Пендаровки, цитиран от Нова.

Пендаровски: Преследването на хора с българско самосъзнание в Македония е минало

Пендаровски: Преследването на хора с българско самосъзнание в Македония е минало

Президентът на Македония иска същото и за македонците у нас

Новият президент подчерта, че програмата му предвижда сътрудничеството с Русия и Китай, което възнамерява да развива.

Относно националистическите виждания в страната Пендаровски обвини опозицията - пропастта между македонците била по-голяма именно заради реториката на омразата и страха, която всявали политическите опоненти.

"За съжаление виждам, че национализмът и популизмът са станали част от политическия живот в повечето страни в Европа и дори Северна Македония не е изключение. Най-важното обаче е прогресивните партии да предложат надеждна алтернатива за повечето граждани, които въпреки всичко не подкрепят политиката на разделение, страх и омраза", завърши Пендаровски.

С 60 000 гласа преднина Пендаровски печели изборите в Македония

С 60 000 гласа преднина Пендаровски печели изборите в Македония

Стево Пендаровски ще е първият президент след смяна на името на страната