Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония и първият президент на страната след смяна на името.

Окончателните резултати на Централната избирателна комисия от втория тур на президентските избори, който се проведе вчера, показват преднина за Пендаровски. Той събира 436 212 гласа, или 51,66 процента, съобщава от агенция МИА. Опонентът му - кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова - събира 377 713 гласа, или 44,73 процента.

При преброяването са констатирани 30 442 невалидни бюлетини, или 3,61 процента. Избирателната активност за балотажа е 46.70%, или от общо 1 808 131 граждани с право на глас вчера са гласували 844 365.

Припомняме, че на първия кръг на изборите Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ получиха по около 41 процента от гласовете. Вторият тур от изборите до голяма степен зависеше от гласуването на албанските избиратели.

Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното правителство

Балотажът в Северна Македония - лакмусов тест за прозападното правителство

В неделя гражданите на Северна Македония гласуват на втори тур на президентски избори,

Президентът Зоран Заев вече поздрави победителя в изборите, както и целия македонски народ - Северна Македония има европейски президент. Според премиера с двата нормално и спокойно проведени тура за изборите, Северна Македония е показала, че е готова за своя европейски път.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе един от първите, които поздравиха Стево Пендаровски с победата на изборите и с поста президент на Северна Македония. Столтенберг заявява, че с нетърпение очаква да работи със Северна Македония като следващия - 30-ти - член на Алианса.

27-годишният спор за името на съседната ни държава бе разрешен със споразумение между Гърция и Македония през юни 2018 г. с посредничеството на ООН.
Новото име влезе в сила през февруари, след като конституционните промени бяха публикувани в Официален вестник.

Договорът от Преспа отвори пред страната пътя към членството в НАТО и ЕС.

Очаква се страната официално да стане 30-ти член на НАТО на срещата на върха на Алианса в Лондон през декември, където блокът ще отпразнува 70-тата си годишнина.

Пендаровски ще бъде петият президент на страната. Преди него държавни глави бяха Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов, който оглавява страната два последователни мандата.
Президентът се избира за срок от пет години.