Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова новоизбрания президент Джо Байдън да запази политиката на настоящата американска администрация спрямо Китай и "да се противопостави на китайската агресия и търговските злоупотреби". Пенс продължи да съветва администрацията на Байдън да насърчи свободната търговия в региона на Индийския и Тихи океан.

Тръмп се провали в опита да намали търговския излишък на Китай със САЩ

Тръмп се провали в опита да намали търговския излишък на Китай със САЩ

Излишъкът със САЩ се е увеличил със 7,1% до 316,9 милиарда долара

"След поколения, където Америка и нейните съюзници защитаваха свободата на корабоплаването и интересите на свободолюбивите нации в Азиатско-Тихоокеанския регион, днес Китай е решен да разшири влиянието на Пекин в целия регион чрез военни провокации и финансов натиск", отбеляза Пенс.

Призивът на Пенс идва, когато администрацията на Тръмп използва последните си дни на поста, за да въведе повече санкции срещу Китай, включително мерки, засягащи китайски служители и компании.

САЩ хвърлят Индия срещу Китай, за да запазят доминацията си

САЩ хвърлят Индия срещу Китай, за да запазят доминацията си

Вашингтон публикува стратегията си за сдържане на Китай

Белият дом вече обяви санкции срещу шестима хонконгски и китайски висши представители, които смята за отговорни за прилагането на новия закон за сигурността в Хонконг след масовите арести на продемократични активисти този месец.

"Тези действия на хонконгските власти са пореден ярък пример за подкопаване на фундаменталните свободи и демократични процеси в Хонконг", заяви в комюнике държавният секретар Майк Помпео.