Администрацията на Доналд Тръмп разсекрети стратегията си за запазване доминацията си над Китай. Стратегията се фокусира върху ускоряване възхода на Индия като противотежест на Пекин и способността да защити Тайван от атака, информира "Блумбърг".

Съветникът на Белия дом за националната сигурност Робърт О'Брайън обяви публикуването на документа, озаглавен "Стратегическата рамка на САЩ за Индо-Пасифика". Стратегията е одобрена от президента на САЩ Доналд Тръмп през февруари 2018 г. Вашингтон се ангажира да "запази Индо-Пасифика свободен и отворен за дълго време в бъдеще", отбелязва О'Брайън.

Документът излага визията за региона, в който Северна Корея повече не представлява заплаха, Индия преобладава в Южна Азия и САЩ работят с партньорите си по света за съпротива срещу китайските действия, които подкопават суверенитета чрез натиск.

Стратегията е публикувана седмица преди Джо Байдън да встъпи в длъжност, което повдига въпроси около мотива. Действията на администрацията на Тръмп за сдържане на Китай в Азия като цяло се радват на подкрепата и на двете партии в САЩ. Представители от екипа на Байдън говорят за необходимостта да работят по-тясно със съюзниците и партньорите си срещу Китай, което също е ключова част от стратегията и конкретно засилване на връзките в сигурността с Австралия, Япония и Индия.

Ключови моменти в доклада:

Китай

Китай се опитва да разбие организираните от САЩ съюзи и партньорство в региона. Азиатската държава ще се възползва от вакуума и възможностите в резултат отслабването на връзките.

Пекин се опитва да доминира в развитието на технологии, включително изкуствен интелект и биогенетика, използвано в полза на авторитаризма. Китайска доминация в тези технологии представлява огромно предизвикателство пред свободните общества.

Китай ще действа още по-агресивно, за да завърши обединението с Тайван.

Трябва да се предприемат действия срещу хищническите икономически практики на Китай, които засягат конкуренцията и подкопават американската икономическа конкурентоспособност. Пекин се опитва да превърне Китайската комунистическа партия в хегемон в икономиката през XXI век.

Изграждане на международен консенсус, че индустриалните политики и нелоялните търговски практики на Китай вредят на световната търговска система.

САЩ ще работят в тясно сътрудничество с партньорите си за предотвратяване Китай да се сдобие с военни и стратегически способности.

Индия

Индия е предпочитаният партньор на САЩ в сферата на сигурността. Двете държави ще си сътрудничат за запазване на морската сигурност и противопоставяне на влиянието на Китай в Южна и Югоизточна Азия, както и в други региони.

Индия остава водеща държава в Южна Азия и поема водеща роля в поддържането на сигурността в Индийския океан.

Ускоряване възхода на Индия и възможностите й да служи като гарант за сигурност.

Укрепване на възможностите на партньори в Южна Азия като Малдивите, Бангладеш и Шри Ланка, които ще допринесат за свободен и отворен ред.

Тайван

Изготвяне и прилагане на стратегия за отбрана при нападение на Китай.

Възможност на Тайван да разработи ефективна асиметрична стратегия и възможности за отбрана, които ще й помогнат да укрепи сигурността си, да се противопостави на натиск и да покаже гъвкавост при сблъсък с Китай.

Северна Корея

Убеждаване на режима на Ким, че единственият път да оцелее е да се откаже от ядрените си оръжия.

Увеличаване на натиска върху Пхенян с използване на икономически, дипломатически, военни, разузнавателни, информационни и други инструменти за възпрепятстване програмата на КНДР за създаване на оръжия за масово унищожение. Блокиране на паричните потоци, отслабване на режима и поставяне на условия за преговори, които трябва да доведат до ядрено разоръжаване на азиатската държава.

Подпомагане на Южна Корея и Япония да имат преимущество по отношение на конвенционалните оръжия. Посредничество за сближаване на Токио и Сеул.

Югоизточна Азия

Насърчаване и подсилване на Югоизточна Азия да действа единно по ключови въпроси.

Насърчаване на интегриран модел за икономическо развитие като алтернатива на китайската инициатива "Един пояс - един път".