Броят на загиналите американски военни при атентата в Кабул стана 13 души, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че единният от ранените е издъхнал в болница. Военни лекари се грижат за други 14 ранени. 

Първоначално беше съобщено, че дванадесет американски военни са убити, а други още 15 са ранени при атаката на летището в Кабул. Това каза пред Си Ен Ен генерал Кенет "Франк" Макензи, шеф на Централното командване на САЩ.

Единайсет от загиналите са морски пехотинци, един е медик от флота, предаде АП. Агенцията се позовава на двама американски служители.

"Днес е тъжен ден", каза Макензи.

Той потвърди, че в атаката са участвали двама атентатори-самоубийци, последвани от въоръжени хора, които са открили огън.

Днес имаше поне две експлозии близо до входовете на летището в Кабул. Те дойдоха, когато САЩ и други страни се надпреварват да евакуират хората си преди крайния срок за оттегляне на президента Байдън на 31 август.

Припомняме, че последните американски войски, убити в Афганистан, бяха през февруари 2020 г.

По-рано прессекретарят на Пентагона Джон Кърби написа в "Туитър", че може да потвърди, че редица американски военнослужещи са били убити при двойния атентат на летището в Кабул, разкри Си Ен Ен.

Кърби каза още, че редица други се лекуват от раните. Той отбеляза, че САЩ също са наясно, че афганистанците са станали жертва на тази атака.

Джон Кърби не посочи точни цифри.

Междувременно стана известно, че графикът на президента Байдън е бил нарушен от атаките на летището в Кабул.

"Ще има актуализации на графика на президента, които ще споделим, когато станат достъпни", се казва в изявление на Белия дом в четвъртък следобед.

Байдън се срещна в ситуационната зала с висши служители от националната сигурност, включително държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на отбраната Лойд Остин и председателя на Съвместния началник-щаб генерал Марк Мили.

Най-малко 40 са загиналите при експлозиите до летището в Кабул

Най-малко 40 са загиналите при експлозиите до летището в Кабул

120 души са ранени, 60% са в критично състояние

Вицепрезидентът Камала Харис е присъствала на срещата, докато е била на борда на "Еър форс 2", докато е пътувала от Виетнам до Гуам.

Според Белия дом Джо Байдън "ще продължи да бъде информиран за актуализациите на развиващата се ситуация през целия ден".

Останалите събития от графика на Белия дом за четвъртък са били отложени за неопределено време или отменени, уточнява Си Ен Ен.