Най-малко 40 души загинаха, а около 120 са ранени при експлозиите до летището в Кабул, съобщава журналистът на The New York Times в Афганистан Фахим Абед.

Около 60% от ранените са в критично състояние.

Талибаните категорично осъждат експлозиите и обещават отговорните да бъдат наказани, заяви Забихула Муджахид. "Ние обръщаме голямо внимание на безопасността и защитата на нашите хора и всички виновни за това престъпление ще бъдат намерени и строго наказани".

Майк Джейсън, бивш командир на батальон на американската армия в Афганистан, каза, че наблюдателите "всички знаеха, че това ще се случи", коментира той пред БиБиСи.

Анализаторите смятат, че взривовете вероятно са дело на афганистанския филиал на ДАЕШ. Полковник Джейсън вярва, че ДАЕШ със сигурност ще направят нов опит да атакува евакуацията.

"Те имат ресурси и имат достъп", каза той. "Те също имат цели - тълпите от беззащитни хора, които са отчаяни."

Германски медицински самолет е взел американските войници, ранени при взрива на летището. Германските военновъздушни сили имат самолет линейка, който обикаля над летището в случай на спешност.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изразява загриженост относно ситуацията, но подчертава готовността на световната организация да помогне на хората в страната.

На място на взривовете е имало големи тълпи въпреки предупрежденията за предстояща атака.

Хората са в такова състояние на отчаяние, че не обръщат внимание на този вид информация. Те чуват всякакви слухове и просто се опитват да се съсредоточат върху излизането от страната. Много от тях са лагерували с дни в ужасни условия. Това, което по-рано през деня им се струваше неясна или хипотетична заплаха, не би било достатъчно, да ги откаже да отидат на летището, пише БиБиСи.

Американският посланик в Кабул съобщава, че четирима американски морски пехотинци са загинали. Пентагонът потвърди по-рано, че има жертви сред американски военни при днешната "сложна атака".

Жертви и ранени при две експлозии на летището в Кабул
Обновена

Жертви и ранени при две експлозии на летището в Кабул

Атентатор самоубиец се е взривил до хотел, серд жертвите има чужденци, жени и деца