Налице е "много, много достоверна" разузнавателна информация, че терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") планират предстоящо нападение срещу онези, които се събират на летището в Кабул в опит да избягат от Афганистан. Това предупреди министърът на британските въоръжени сили Джеймс Хийпи, цитиран от "Ройтерс".

Късно вчера британското външно министерство посъветва хората да не пътуват до международното летище на Кабул "Хамид Карзай", където хиляди чакат полети от страната преди крайния срок 31 август, когато САЩ и техните съюзници ще изтеглят останалите си войници.

Хийпи потвърди, че разузнавателната информация за евентуална самоубийствена атака от терористи на ДАЕШ е станала "много по-солидна".

Афганистански генерал обвинява Тръмп и Байдън за победата на талибаните

Афганистански генерал обвинява Тръмп и Байдън за победата на талибаните

Президентът Гани е виновен, че не се е опитал да се споразумее с талибаните за по-лесна евакуация

"Сега има много, много достоверна информация за предстояща атака и затова съветът на Министерството на външните работи беше променен снощи, че хората не трябва да идват на летището в Кабул, те трябва да се преместят на безопасно място и да чакат допълнителни инструкции", отбеляза Хийпи пред Би Би Си.

В по-късни коментари той каза: "Не мога да подчертая достатъчно отчаянието от ситуацията. Заплахата е достоверна, тя е надвиснала, смъртоносна. Не бихме казали това, ако не бяхме искрено притеснени за предлагането на "Ислямска държава" на мишена, което е просто невъобразимо."

Хийпи каза, че все още има много големи отчаяни тълпи край летището, което е "истинска загриженост за всички".

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

"Предпочитам да умра, отколкото да се предам"

"Мисля, че сред много има апетит сред мнозина на опашката да се възползват от шансовете си, но докладването за тази заплаха е наистина много достоверно. Има истинска заплаха за това", изтъкна той.

Британският министър посочи, че западните страни разчитат на талибаните за сигурността край летището и че въпреки предупрежденията, там все още чакат голям брой хора.

"Има всички шансове, че докато идва още информация, ние може да сме в състояние да променим съветите и да обработим хората наново, но няма гаранция за това", допълни той.

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Русия укрепи военната си база в Таджикистан, докато следи дейността на талибаните в Афганистан

Няколко противотанкови системи "Корнет" бяха разположени в бившата съветска република

Великобритания вече евакуира повече от 12 000 души от Афганистан след бързото му падане в ръцете на талибаните и планира още 11 полета в днешния ден.

"Смятаме, че в страната има около 400 отговарящи на условията лица, предимно британски граждани/с двойно гражданство. Ясно е, че работим усилено, за да намерим пътища за безопасност за тях", увери Хийпи.

"Просто трябва да бъда наистина честен с хората и да кажа, че е налице голяма възможност, както казвахме през цялото време, че няма да измъкнем всички, а влошаващата се ситуация със сигурността прави това още по-вероятно", предупреди британският министър.