"Американските войски не трябва да умират във война, в която самите афганистански войници не са готови да се борят за себе си", обяви президентът на САЩ Джо Байдън на 16 август, ден след като талибаните достигнаха до Кабул.

Тези думи провокират афганистанския генерал Сами Садат да даде подобаващ отговор в статия в "Ню Йорк Таймс". Садат, който ръководи корпус 215 в района на Майванд, е генерал-лейтенант.

Той твърди, че макар и да е вярно, че афганистанските сили вече нямат воля да се бият, причината затова е, че те се чувстват предадени от политиците си и от американските президенти - Тръмп и Байдън. Садат развива тезата си в статията в "Ню Йорк Таймс", като подчертава, че афганистанските сили са се борили смело през последните две десетилетия и са дали не малко жертви - над 60 000 загинали.

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа

Продължават да настояват турската армия да се изтегли като всички други сили

Садат отбранява Лашкар Гах, един от последните градове, паднали под властта на талибаните. Той е повикан в Кабул от афганистанския президент Ашраф Гани, за да командва местните специални части.

По думите му последните дни, в които афганистанските сили са се борили срещу талибаните, са били сюрреалистични.

"Участвахме в интензивни престрелки срещу талибаните, докато над главите ни като безгласни и глухи зрители кръжаха американски изтребители. Моите войници чуваха самолетите и се чудеха защо американците не ни помагат в битката. Чувствахме се предадени от моралните си стожери" - пише Садат и продължава:

"Нашата армия се срина, защото президентът Доналд Тръмп взе ужасяващо решение през февруари 2020 г., което ни обрече да се бием с талибаните, които бяха наясно, че присъствието на американците е с определен срок и те скоро ще напуснат страната".

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

Лидерът на съпротивата в Афганистан се зарече никога да не се предаде

"Предпочитам да умра, отколкото да се предам"

Друг неприятен момент е, че американците, подвели афганистанците, обещавайки им логистична подкрепа и поддръжка на самолетите - все неща, които не са се случили. Освен това от Вашингтон са можели, но не са повлияли на намаляването на корупцията, която разяждала правителството и армията в Афганистан, смята Садат.

Не на последно място генералът обръща внимание, че сред афганистанските политици имало много корумпирани, които често оставяли армията без доставки на храна и гориво.

Той критикува и президента Гани, че бягайки от Афганистан, унищожава всякаква възможност за договаряне с талибаните, с цел по-лесна евакуация на онези, които искат да напуснат страната.

Според Садат това че Афганистан пада под властта на талибаните, е преди всичко политически провал.