Талибаните са поискали от Турция техническа помощ за управлението на летището в Кабул след заминаването на чуждестранни сили, но настояват армията на Анкара също да се изтегли напълно до крайния срок за август, казаха двама турски представители пред "Ройтерс". 

Условното искане на талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан 20 години след като бяха свалени от САЩ, оставя на Анкара трудно решение дали да приеме тази опасна работа, каза един служител.

Главно мюсюлманска Турция бе част от мисия на НАТО в Афганистан и все още има стотици войници на летището в Кабул. Длъжностните лица казват, че са готови да се оттеглят в кратък срок.

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

И когато създадат ислямско правителство се надяват на близки отношения с историческия приятел Турция

Правителството на президента Реджеп Ердоган обаче от месеци заявява, че може да запази присъствие на летището, ако бъде поискано. След като талибаните завзеха контрола над страната, Турция предложи техническа помощ и сигурност на летището.

"Талибаните са отправили искане за техническа поддръжка при управлението на летището в Кабул", заяви висш турски представител, добавяйки обаче, че искането на талибаните всички турски войски да напуснат ще усложни всяка бъдеща мисия.

"Осигуряването на безопасността на работниците без въоръжените сили на Турция е рискована работа", каза той, говорейки при условие за анонимност.

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Шахин за бягащите афганистанци: Това е икономическа миграция, правата са като в Британия, но жените са с хиджаб

Преговорите с талибаните по този въпрос продължават и междувременно подготовката за изтегляне на войските е приключила, каза той. Не е ясно дали Турция ще се съгласи да предостави техническа помощ, ако нейните войски не са там, за да осигурят сигурност.

Друг турски представител заяви, че окончателното решение ще бъде взето до крайния срок на 31 август чуждестранните сили да напуснат страната и да прекратят 20-годишното военно участие в Афганистан.

Турция похвали това, което определи като умерени изявления на талибаните, откакто те завзеха Кабул и заяви, че е отворена за ангажиране с тях, след като бъде сформирано ново правителство.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че групата иска добри отношения с Анкара.

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

Ердоган и талибаните - високорисков хазарт в гробището на империите

И възможност за Ердоган, който се заглежда по възраждане на османската ера

"Искаме добри отношения с Турция, турското правителство и мюсюлманския турски народ. Що се отнася до турските сили, разположени в Афганистан, ние не се нуждаем от тях в нашата страна и след като евакуацията приключи, ние ще осигурим летището", каза Муджахид.

Турция отговаряше за осигуряването на летището в Кабул по време на разполагането на НАТО и участва в усилията за евакуация през последните две седмици.

САЩ казват, че координират с регионалните партньори, както и с талибаните, бъдещата експлоатация на летището в Кабул. 

"Функционираща държава, функционираща икономика, правителство, което има някаква прилика на отношения с останалия свят, се нуждае от функциониращо търговско летище", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в понеделник.

"В момента сме в дискусия с талибаните по този въпрос. Те ни посочиха недвусмислено, че се стремят да имат функциониращо търговско летище."

Сирийските наемници на Ердоган му отказаха за Кабул

Сирийските наемници на Ердоган му отказаха за Кабул

С оправдание, че битките срещу талибаните биха били фатални