Турция спря плана си за изпращане на сирийски наемници на летището в Кабул, след като талибаните поеха контрола над Афганистан, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от "Туркиш минитс".

Турското разузнаване информира своите пълномощни сирийски фракции да спрат подготовката за изпращане на сирийски наемници на летището в Кабул след превземането от талибаните.

Преди изтеглянето на САЩ от Афганистан турското разузнаване е поискало от дивизията Султан Мурад, дивизията ал-Хамза и други фракции, действащи под знамето на "Сирийската национална армия", да подготвят стотици бойци, които да защитават летището, според източници на SOHR.

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Талибаните искат "велика мюсюлманска Турция" да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

И когато създадат ислямско правителство се надяват на близки отношения с историческия приятел Турция

Според доклада на SOHR "Няколко фракции са отказали да изпратят своите бойци в Афганистан с оправдание, че битките срещу талибаните биха били фатални".

Твърденията за разполагани от Турция със сирийски наемници в конфликтни зони извън Сирия има и преди.

Наблюдатели твърдят, че Турция е улеснила разполагането на сирийски наемници във войната между Азербайджан и Армения в края на 2020 г.

Твърди се, че чрез подкрепяни от Турция фирми за сигурност сирийците от районите, контролирани от бунтовниците, са били и в гражданската война в Либия, на страната на подкрепяното от Турция правителство на националното съгласие.

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са твърденията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци