Макрон обвини Турция в четвъртък, че е изпратила сирийски наемници да се бият в конфликта в Нагорни Карабах и заяви, че работи с Русия за постигане на прекратяване на огъня между Азербайджан и етническите арменски сили, съобщава "Ройтерс".

Турция отрече да е изпращала наемници, които да участват в конфликта.

Франция, Русия и САЩ са съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), създадена през 1992 г. с цел посредничество в мирното разрешаване на анклава Нагорни Карабах в Южен Кавказ.

"Президентите Макрон и Путин се съгласиха относно необходимостта от съвместни усилия за постигане на прекратяване на огъня в рамките на Минск", се казва в изявление на кабинета на Макрон, след като двамата лидери разговарят по телефона.

"Те също споделиха загрижеността си относно изпращането на сирийски наемници от Турция в Нагорни Карабах."

Макрон нахока Турция за подкрепата за Азербайджан

Макрон нахока Турция за подкрепата за Азербайджан

Изявлението на Турция за конфликта в Нагорни Карабах било опасно и необмислено

Франция разполага с "точна информация", че сирийски бойци от Турция участват във военни действия в Нагорни Карабах, коментира френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщава ТАСС.

"Имаме точна информация, която показва, че сирийските бойци са напуснали бойното поле в Газиантеп (провинция в Южна Турция), за да се присъединят към боевете в Карабах. Това е много сериозно. Ще го обсъдим тук на срещата на върха", каза той.

Макрон отбеляза също, че Франция, Русия и САЩ приеха съвместно изявление относно Карабах и също се съгласиха да обменят информация за ситуацията. "Разбрахме се с Тръмп и Путин да обменяме цялата информация по тази ситуация, за да направят всички необходими заключения".

Арменският посланик в Русия: Турция е изпратила 4000 сирийски бойци в Азербайджан
Обновена

Арменският посланик в Русия: Турция е изпратила 4000 сирийски бойци в Азербайджан

Турски F-16 и дронове подкрепят азербайджанските сили, твърдят представители на Нагорни Карабах и Армения

Макрон, който в продължение на месеци води словесна война с турския президент Реджеп Ердоган, заяви в сряда, че Анкара действа по "военен" начин.

Руското външно министерство съобщи по-рано, че сирийски и либийски бойци от незаконни въоръжени групи са изпратени в региона на Нагорни Карабах.

Русия има военна база в Армения и я смята за стратегически партньор.

Във Франция живеят около 600 000 души от арменски произход.

Посланикът на Армения в Москва заяви в понеделник, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан и че те се бият там, твърдение, отречено от помощник на азербайджанския президент Илхам Алиев и турското правителство.

Нагорни Карабах - основна тема за Путин и Макрон

Нагорни Карабах - основна тема за Путин и Макрон

Призиви за спиране на боевете

Относно френските журналисти, които бяха ранени в Нагорни Карабах в резултат на обстрел от азербайджанската армия, Макрон обясни, "самолетът линейка е готов да отпътува и се прави всичко възможно журналистите да се върнат възможно най-скоро.

Арменският единен информационен център при правителството на Армения съобщава за тежко състояние на един от двамата журналисти на френския вестник "Монд". "Състоянието на журналиста е тежко, той е опериран в Степанакерт".

По-рано арменските власти съобщиха, че група журналисти, намираща се в град Мартуни в Нагорни Карабах, са подложени на обстрел на азербайджански войски, в резултат на което са ранени двама журналисти от "Монд", репортер на портала 24news.am и оператор на телевизионния канал Армения.

За Ердоган е недопустимо Франция, САЩ и Русия да призовават за примирие в Нагорни Карабах

За Ердоган е недопустимо Франция, САЩ и Русия да призовават за примирие в Нагорни Карабах

Минската група "първо трябва да поиска Армения да се изтегли от окупираните територии"