Посланикът на Армения в Русия заяви в понеделник, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан на фона на сраженията за отцепения регион Нагорни Карабах, предаде агенция Интерфакс, цитирана от "Ройтерс".

Посланикът коментира, че бойците участват в боеве в Нагорни Карабах, регион в Азербайджан, управляван от етнически арменци. Турция е близък съюзник на Азербайджан.

Турски изтребители F-16 и дронове подкрепят азербайджанските сили, твърдят представители на Нагорни Карабах и Армения.

Президентът на Нагорни Карабах Араик Арутюнян обвини Турция в изпращане на турски бойни самолети F-16 и безпилотни летателни апарати в подкрепа на азербайджанските сили. В интервю за Aljazeera арменският външен министър заяви, че Турция оказва военна подкрепа на Азербайджан в продължаващия въоръжен конфликт между силите на Армения и Азербайджан.

Вчера турският президент Ердоган обеща да подкрепи Азербайджан.

Десетки убити при продължаващите боеве в Нагорни Карабах

Десетки убити при продължаващите боеве в Нагорни Карабах

Най-малко 24 души са загинали при сблъсъците

Около 30 души от арменска страна са убити в Нагорни Карабах, коментира ръководителят на арменското посолство в Русия Вардан Тоганян, съобщава ТАСС.

"Има различни данни за жертвите. Според последните данни арменската страна има около 30 жертви. Това са предимно военнослужещи", каза посланикът. Според дипломата в боевете от неделя до понеделник са използвани широка гама от оръжия, включително тежка артилерия, миномети и бойни безпилотни летателни апарати.

Тоганян също заяви, че Армения засега не планира да иска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) във връзка с изострянето на конфликта в Нагорни Карабах.

"Но това е многостранен формат, имаме нужда от консултации с всички страни", допълва той.

Дипломатът отбеляза, че Русия винаги е заемала балансирана позиция по уреждането на конфликта в Нагорни Карабах. "Благодарение на Русия войната беше прекратена през 1994 г. През 2016 г. Русия положи всички усилия да спре войната", заяви той.

"Надявам се, че Русия ще успее да спре тази касапница и да привлече страните на масата за преговори под егидата на Русия като съпредседател на Минската група. Силно се надяваме, че такава вече историческа функция на Русия през последните 30 години, ще помогне отново да върнем страните на масата за преговори", подчертава Тоганян.

*Изрично и по настояване на азербайджанското посолство в България, news.bg допълва информацията с напомнянето, че азербайджанският сайт haqqin.az. още на 20 септември е писал за разполагането на бойци на ПКК в Карабах.