Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че очаква на срещата на върха на Европейския съвет да се проведе "геостратегическа дискусия", информира "Политико".

Дневният ред включва конфликтът в Нагорни Карабах, Беларус, Русия, Източното Средиземноморие, отношенията с Турция и Китай.

Спрете боевете в Нагорни Карабах, призоваха Путин, Тръмп и Макрон

Спрете боевете в Нагорни Карабах, призоваха Путин, Тръмп и Макрон

Поискаха лидерите на Армения и Азербайджан да се ангажират с диалог

Макрон каза, че подкрепя предложените от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заключения на Съвета по въпроса за стратегическата автономия - любим на френския лидер.

Предложеният текст ни позволява да се придвижим в посоката на разбирането Европа да се възприема като геостратегическа сила, която постига своя индустриална и технологична независимост, отбеляза френският лидер.

Макрон обвини Турция в изпращане на сирийски наемници в Нагорни Карабах
Обновена

Макрон обвини Турция в изпращане на сирийски наемници в Нагорни Карабах

Франция: Путин и Макрон са загрижени от изпращането на сирийски наемници

Той отново наблегна на важността да се поддържа диалог с Русия. По думите му "солидарността с Гърция и Кипър не подлежи на преговори". Според него ЕС трябва да намери начин за рестарт на диалога с Турция.

Макрон коментира също, цитиран от "Ройтерс", че ситуацията в Нагорни Карабах е сериозна и че ще направи всичко за намиране на мирно решение.

Държавният глава съобщи преди срещата на върха в Брюксел, че е подготвен самолет за връщане на двама френски журналисти, които са пострадали при боевете в Карабах.

По-рано днес лидерите на Франция, Русия и САЩ призоваха за незабавно спиране на огъня.