Пентагонът е помолил Сената да смекчи санкциите, които забраняват на американски компании да купуват ракетните двигатели RD-180, които са руско производство, съобщават руски медии.

RD-180 се използва в американските ракети "Атлас 5", като до момента няма американска алтернатива на руските ракетни двигатели.

По-рано американският Конгрес прие законодателство, забраняващо използването на RD-180 за бъдещи военни цели. По-специално законът насочва американските военновъздушни сили да изоставят руската задвижваща система до 2019 г. Забраната беше подготвена във връзка със ситуацията в Украйна.

Законодателната инициатива също така предвижда да се предоставят 220 млн. долара на военновъздушните сили през тази година, за да започне разработването на американска алтернатива на руския двигател.

Говорейки пред сенатската подкомисия за въоръжените сили, шефът на ВВС на САЩ Дебора Джеймс е предложила поредица от изменения на закона, така че САЩ да могат да купуват RD-180, които са били поръчани от Русия преди събитията, свързани с анексирането на Крим от Русия. САЩ все още има да плаща за тези двигатели.

Според Джеймс промяната в закона „ще способства за запазването на изстрелването на ракетите "Атлас", докато не бъде разработена американска алтернатива".

Сенатор Джон Маккейн, който е пословично известен с антируската си реторика, се зачудил „дали е в интерес на САЩ да субсидира руската военна промишленост, имайки предвид поведението на Русия".

Не. Това е жалко, но гарантирането на достъп до космоса е много по-важно", отговорил говорителят на Пентагона.