Американският министър на отбраната Лойд Остин потвърди на среща с президента Володимир Зеленски в четвъртък, че Съединените щати ще продължат да работят активно с Украйна и нейните съюзници и партньори, за да предоставят на украинската армия всичко необходимо, за да успее на бойното поле.

"Ние ще продължим да работим много усилено с Украйна и нашите международни съюзници и партньори, за да гарантираме, че въоръжените сили на Украйна имат това, от което се нуждаят, за да бъдат успешни на бойното поле", каза прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър пред репортери в четвъртък, съобщава "Укринформ".

Остин подчерта личния си ангажимент и участие в проблема, както и сътрудничеството си с международни лидери, каза той.

"Имаше също така възможност да обсъдим дългосрочните изисквания за способности на Украйна и как да ги подкрепим в бъдеще по отношение на възпирането на руската агресия", добави Райдър.

Припомняме, че президентът Зеленски се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин по време на посещението си във Вашингтон, окръг Колумбия в четвъртък.

Белият дом с нов пакет военна помощ за Украйна

Белият дом с нов пакет военна помощ за Украйна

ПВО, боеприпаси, артилерия и други оръжия

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по-рано коментира, че президентът Джо Байдън ще обяви днес нов военен пакет за подкрепа на Украйна в нейната контраофанзива. 

Той включва "допълнителни боеприпаси за осигурени от САЩ високобронирани системи, противотанкови способности, артилерия."

Включва и системи за противовъздушна отбрана и други оръжия, за да помогне на Киев преди тежката зима, добави Съливан.

Времето на пакета съвпада с посещението на президента на Украйна в Белия дом.

Засега няма предвидени ракети с голям обсег ATACMS, каза Белият дом. Той обаче не изключи възможността да ги предостави в бъдеще.

Съливан добави, цитирайки Байдън, че "в края на деня основната линия за мира в Украйна е суверенитетът и териториалната цялост".

За по-нататъшни двустранни усилия ще работи специалният представител за икономическото възстановяване на Украйна Пени Прицкер, чиято основна задача ще бъде да "ангажира частния сектор, страни партньори и украински партньори за генериране на международни инвестиции в Украйна и за подобряване на бизнес климата в страната", добави Съливан.

Зеленски пристигна във Вашингтон с топ приоритет - ПВО за Украйна

Зеленски пристигна във Вашингтон с топ приоритет - ПВО за Украйна

Украинският лидер ще проведе разговори за осигуряване на повече американски оръжия

Назначаването на Прицкер бе обявено по-рано този месец.