Договорът на Пентагона за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) на стойност 10 милиарда долара беше отменен от самото Министерство на отбраната на САЩ. Това разкри CNBC.

Договорът беше предназначен за модернизиране на ИТ операциите на Пентагона. Според агенцията, "поради променящите се изисквания, нарастващата наличност на облачните изчисления и напредъка в индустрията, договорът за JEDI Cloud вече не отговаря на нуждите му."

Облачната инфраструктура се отнася до сървърите, съхранението, изчисленията и защитата, които хостват виртуализирани данни.

По този начин Пентагонът обяви нов договор за много доставчици, известен като "Съвместна способност за облачни военни бойци". Министерството заяви, че планира да поиска предложения за договори както от Amazon, така и от Microsoft, като добави, че те са единствените доставчици на облак, които могат да отговорят на техните нужди.

Акциите на Microsoft леко паднаха на фона на новината, докато акциите на Amazon останаха до голяма степен непроменени, отбелязва изданието.

По-рано вицепрезидентът на Microsoft по сигурността и доверието на потребителите Том Бърт заяви, че през последните няколко години федералните правоохранителни агенции са изпращали годишно от 2400 до 3500 тайни искания за предоставяне на чувствителни потребителски данни.