САЩ трябва да постигнат превъзходство във войната в космоса. Това обяви началникът на щаба на американските военновъздушни сили ген. Дейвид Голдфайн, цитиран от американски медии.

В обръщение пред годишния симпозиум на Военновъздушната асоциация в Орландо, щата Флорида, ген. Голдфайн коментирал, че въпросът не е дали, а кога военновъздушните асове ще се сражават в космоса.

САЩ: Под атака сме, рискът от конфликт е по-висок от края на Студената война

САЩ: Под атака сме, рискът от конфликт е по-висок от края на Студената война

Най-непосредствената заплаха през следващата година идва от Северна Корея и

"Смятам, че ще се сражаваме в космоса до няколко години", подчертал висшият американски военен.

"А ние (американските военновъздушни сили) сме службата, която трябва да води съвместна война в тази нова оспорвана област. Това е, което страната изисква", изтъкнал ген. Голдфайн в най-силната реторика досега за космическата война като област, която заслужава специално внимание от страна на военновъздушните сили на САЩ.

Той също така посочил, че за да се увеличи военната огнева мощ на САЩ, военновъздушните сили трябва да използват разузнаване на бойното поле, идващо от "всички области", включително от въздуха, киберпространството, наземно, морето и космоса.

Светът е на „2 минути” от ядрена война

Светът е на „2 минути” от ядрена война

През 1991 г. светът е бил най-безопасен - 17 минути преди полунощ

Ген. Голдфайн също така смята, че американските военновъздушни сили трябва да инвестират в обучението на ново поколение лидери.

Според изданието Space News американските военновъздушни сили разполагат с 7,75 млрд. долара за прокарването на космическите си програми през 2018 г., което е 20 процента повече в сравнение със средствата, предоставени през миналата година.