Говорителят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, нарече стажа на дъщеря си Елизавета в Европейския парламент обичайна студентска практика, съобщават руските медии.

"Не бих искал да коментирам нещо друго, това се отнася до дъщеря ми, това не се отнася до служебните ми задължения, до работата ми", каза той в отговор на молба за коментар на критиките на евродепутатите.

Вчера стана ясно, че Елизавета Пескова е стажантка в екипа на крайнодесния френски евродепутат Емрик Шопрад.

По-рано неговите колеги Сандра Калниете от Латвия и Петрас Аустревичюс от Литва обърнаха внимание на обстоятелството, че Елизавета Пескова работи като стажант в офиса на депутата Шопрад, който е избран от френската крайнодясна партия "Национален сбор" на Марин льо Пен, но след това къса отношенията си с партията.

Шопрад уточни, че стажът на Пескова е започнал през ноември 2018 г. и ще продължи до края на април.

Неговите колеги възразиха, че тя има достъп до срещи и база данни. Ала говорителката на Европарламента увери, че Пескова можела да има достъп само до публично достъпна информация.

Елизавета Пескова учи право в Париж. Тя живее във Франция от няколко години и не страни от политиката. Тя посети корабостроителница преди две години в Крим, след като през 2014 г. Русия го окупира от Украйна.

Баща ѝ Дмитрий Песков е дългогодишен говорител на президента Владимир Путин. Миналия месец Песков разкритикува ЕС за налагането на санкции срещу двама руснаци, обвинени за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март 2018 г.

След като изборите за Европейски парламент ще се проведат в края на май, има опасения, че Русия може да се опита да повлияе на изборите, както е обвинена, че е направила във Франция и другаде.

Въпросът за критиците е точно до какви материали ще има достъп Пескова. Като жител на Франция, тя има право да работи в Европейския парламент като стажант, а нейният работодател настоява, че тя има достъп само до детайли, които вече са обществено достояние и до нищо, което е конфиденциално, дори не до работата на делегацията ЕС-Русия, към която Шопрад принадлежи.

Шопрад, който е бивш международен съветник на Марин льо Пен, е известен поддръжник на окупацията на Крим от Русия. Той е заместник-председател на групата "Европа на свободата и пряката демокрация", ръководена от британския евроскептик Найджъл Фарадж.

Говорителката на Европарламента потвърди, че Пескова може да отиде на всяка публична среща или среща на делегация, стига тя да не е ограничена или да не се провежда при закрити врата. Стажантите не са имали достъп до поверителни документи, но биха имали достъп до базата данни на електронната поща.

Стажът при Шопрад е договорно отношение с евродепутата, а не със самия парламент, уточни говорителката.

Ала Шопрад е член на подкомисията за сигурност и отбрана към Европарламента, както и в комисията по външните работи, така че той ще получи достъп до редица ключови документи.