Кремъл разкритикува Япония за това, че това възпрепятства развитието на икономическите отношения, включително в енергетиката, съобщава агенция Ройтерс.

Япония се присъедини към своите западни съюзници в налагането на широки икономически санкции на Русия заради действията й в Украйна. Москва също беше раздразнена от съобщенията, че японският премиер Фумио Кишида е предложил да се ограничи цената на руския петрол на около половината от сегашното ниво.

"Япония заема много недружелюбна позиция спрямо Русия. Във всеки случай подобна недружелюбна позиция не помага за улесняване на търговските и икономически отношения, включително енергийния диалог", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Вчера обсъдихме предложението на г-н Кишида и казахме, че това е само обявена инициатива, не са взети консолидирани решения", каза Песков. "Съмнително е дали подобни решения могат да бъдат взети, честно казано."

Коментирайки докладваните коментари на Кишида, бившият президент на Русия Дмитрий Медведев предупреди във вторник, че световните цени на петрола може да надхвърлят 300-400 долара за барел, ако предложенията за ценови таван бъдат приложени.

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие да проучат тавана на цените на руския петрол и газ

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие да проучат тавана на цените на руския петрол и газ

Това е опит да се ограничи способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна

Медведев също каза, че Япония "няма да има нито петрол, нито газ от Русия, както и участие в проекта Сахалин-2 LNG" в резултат на това, оказвайки натиск върху акциите на Mitsui & Co и Mitsubishi Corp.

Идеята за ограничаване на изкупната цена на руския петрол беше изразена за първи път от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън миналия месец и по-късно беше обсъдена от страните от Г-7, като окончателното споразумение и нивото на тавана все още не са обявени.

Президентът Владимир Путин повиши залозите на 30 юни в икономическата война със Запада и неговите съюзници с указ, който изземва пълния контрол над газовия и петролен проект Сахалин-2 в Далечния изток на Русия, ход, който може да изтласка Shell и японските инвеститори.

Япония налага нови санкции срещу Русия и Беларус

Япония налага нови санкции срещу Русия и Беларус

Въвежда се забрана за износ спрямо физически и юридически лица от двете страни