Президентът Владимир Путин повиши залозите в икономическа война със Запада, като подписа указ за изземване на пълния контрол върху газовия и петролен проект Сахалин-2 в Далечния изток на Русия, съобщава агенция Ройтерс. Това е ход, който може да изтласка Shell и японските инвеститори.

Указът създава нова фирма, която да поеме всички права и задължения на Sakhalin Energy Investment Co, в която Shell и две японски търговски компании Mitsui и Mitsubishi притежават малко под 50%.

Указът от пет страници, който следва западните санкции, наложени на Москва заради нахлуването й в Украйна, показва, че Кремъл сега ще реши дали чуждестранните партньори могат да останат.

Държавният Газпром вече има дял от 50% плюс една акция в Сахалин-2, което представлява около 4% от световния втечнен природен газ. Този ход може да разстрои и без това стеснения пазар и да повиши рисковете пред западните компании, които все още са в Русия.

"Указът на Русия ефективно експроприира чужди дялове в Sakhalin Energy Investment Company, отбелязвайки по-нататъшна ескалация на продължаващото напрежение", каза Луси Кълън, главен анализатор от консултантската компания Wood Mackenzie.

Много западни фирми вече са събрали багажа, докато други казаха, че ще напуснат, но ходът на Путин добавя усложнения към и без това сложния процес за онези, които търсят изход. Москва подготвя закон, който се очаква да бъде приет скоро, за да позволи на държавата да конфискува активи на западни фирми, които решат да си тръгнат.

Shell, която вече отписа стойността на всички свои руски активи, даде ясно да се разбере преди месеци, че възнамерява да напусне Сахалин-2 и преговаря с потенциални купувачи. Източници по-рано казаха, че компанията смята, че има риск Русия да национализира чуждестранни активи. Енергийният гигант заяви в петък, че оценява последиците от руския указ.

Сахалин-2, в който Shell има дял от 27,5% минус една акция, е един от най-големите проекти за природен газ в света с производство от 12 милиона тона. Доставя основно Япония, Южна Корея, Китай, Индия и други азиатски страни.

Японската Mitsui има 12,5% дял в Сахалин-2, а Mitsubishi държи 10%.

Япония, която силно зависи от вноса на енергия, по-рано заяви, че няма да се откаже от интересите си в проекта. Японският премиер Фумио Кишида заяви в петък, че решението на Русия няма да спре незабавно вноса на втечнен природен газ от разработката, докато японският министър на промишлеността Коичи Хагиуда каза, че правителството не смята указа за реквизиция.

"Указът не означава, че вносът на втечнен газ от Япония ще стане незабавно невъзможен, но е необходимо да се предприемат всички възможни мерки в подготовка за непредвидени обстоятелства", каза Хагиуда пред репортери.

Япония има 2-3 седмици запаси от втечнен природен газ, държани от комунални услуги и доставчици на градски газ и Хагиуда е помолил своите енергийни колеги в САЩ и Австралия за алтернативни доставки, каза той. Япония внася около 6 милиона тона годишно или 10% от своя втечнен газ всяка година от Русия, предимно по дългосрочен договор от Сахалин-2.

Според указа Газпром запазва дела си, но другите акционери трябва да поискат от руското правителство дял в новата фирма в рамките на един месец. След това правителството ще реши дали да им позволи да запазят дялово участие. Газпром, Сахалин Енерджи и руското министерство на енергетиката не отговориха на искания за коментар.

Говорител на Mitsubishi каза, че компанията обсъжда с партньори в Сахалин и правителството на Япония как да реагира на указа.

Руското производство на втечнен природен газ от проекти като Сахалин-2 вероятно ще пострада с течение на времето, тъй като чуждестранният опит и части станаха недостъпни, каза Саул Кавоник, ръководител на отдела за интегрирано изследване на енергията и ресурсите в Credit Suisse.

"Това значително ще стегне пазара на втечнен природен газ през това десетилетие", каза той, добавяйки, че всяко увеличаване на участието на руската държава в проекти за газ ще накара някои купувачи да бъдат по-предпазливи при закупуване на товари.