Руският президент Владимир Путин не е предавал никакво специално послание на украинския президент Володимир Зеленски чрез президента на Гвинея-Бисау, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В сряда беше съобщено, че президентът на Гвинея-Бисау Умару Сисоку Ембало е предал на Зеленски съобщение от Путин за готовност за преговори.

Според Песков Путин по време на среща с Умару Сисоку Ембало е потвърдил готовността на Русия за преговори с Украйна, но не е предавал специално послание за Киев.

"Сега де-факто Русия не променя позицията си, ние сме готови да гарантираме нашите интереси на масата за преговори, ние искаме това. Но в случая говорим за пълно нежелание от страна на Украйна. Това беше обсъжданото ", каза Песков пред репортери.

"Нашият колега от африканската страна изяви желание и каза, че ще има контакти и че ще предаде тази позиция на Путин на украинската страна. В случая няма конкретно послание и това не е обсъждано", каза той.

По-рано руски официални лица многократно са заявявали готовност да седнат на масата за преговори, но само при руските условия.

Дмитрий Песков: Русия е готова да преговаря с Украйна при обновени условия

Дмитрий Песков: Русия е готова да преговаря с Украйна при обновени условия

Кремъл не уточнява тези условия

Киев заяви, че подобни преговори няма да донесат мир и че примирието само би било в полза на Русия, като й даде време да се подготви за ново настъпление.

Според украинските власти само пълното връщане на всички окупирани от Русия територии може да донесе траен мир.

Президентът на Украйна Зеленски заяви, че е готов за преговори с руски лидер, но не с Путин, а с този, който ще го смени.

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

То е било договорено от Дмитрий Козак