„Петъкът на гнева" в арабските страни започна днес с масови демонстрации в Багдад и Мосул в Ирак, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според информация на иракската спътникова телевизия „Ар-Рафидейн" мерките за безопасност, предприети от властите в иракската столица, не са успели да попречат на провеждането на демонстрацията на централния площад „Тахрир".

Събралата се тълпа е скандирала „Нури ал-Малики върви си", „Дойде време за промени в Ирак". Протестният митинг е бил охраняван от служители на реда. В същото време полицейски полковник е минал на страната на протестиращите, като е подкрепил основателните искания на протестиращите.

Протести с искания за оставка на Малики, освобождаване на затворници и извеждане на американските войски от страната са се състояли и в други иракски градове, сред които и Мосул.

Протести са обхванали днес и столицата на Йордания Аман. Масовото шествие там, което е започнало от джамията „Ал-Хусейн", е било оглавено от ислямисти. Това е най-многочислената акция на опозиционните сили за последните три месеца и половина в тази арабска страна. Фронтът за ислямско действие, което е в авангарда на движението за реформи, иска създаване на изборно правителство и народен парламент. Протести има и в Акаба, Ирбид, Карак и Маана.

Многочислените митинги продължават и в градовете Сана и Таиза в Йемен, които продължават да призовават за оставка на президента Али Абдаллах Салех.

Също по информация на „Ал-Джазира" в Сирия в кюрдското предградие на столицата Масакин Берзи са се събрали 250 души в джамията „Ас-Салам" и скандират искания за свобода и реформи.

Има също информации за недоволство и в Ас-Сувейда, на юг от Дамаск, където живеят планинци-друзи.