Пети албанец с македонски паспорт е бил убит в Сирия, съобщи базираният в Скопие "Канал 5". Македонското външно министерство е получило потвърждение, че тялото на 22-годишния Алим Османи е било идентифицирано. Той е бил регистриран на адрес в македонската столица.

Все още не е ясно дали младият мъж е загинал вследствие на престрелки със силите на Башар Асад, или е станал една от стотиците жертви на вътрешните борби между отделни фракции на въоръжената опозиция.

През август бе съобщено за четвърти македонец от албански етнически произход, тежко ранен при сражения с правителствените сили за сигурност. Той бе син на Ниметура Имери от село Гърчец, убит малко по-рано.

Тъй като бунтовниците нямат достъп до медицинска помощ и повечето от сериозно ранените умират, македонските медии отчетоха липсата на новини от сина на Имери като почти сигурен белег за това, че раните му са се оказали фатални. Много от телата на сирийските бунтовници не могат да бъдат идентифицирани, така че близките им изобщо не разбират за настъпилата смърт.

В Сирия бяха убити още имамът Сами Абдулаи и Расим Зечири, и двамата от Скопие. За всичките пет жертви се предполага, че са бивши членове на "Албанската национална армия", смятана за един от партньорите на „Ал Кайда" в Европа.

През август босненски активисти съобщиха за най-малко 20 граждани на Македония, които се бият на страната на ислямистите срещу режима в Дамаск.