Петима грузински депутати от опозицията днес обявиха безсрочна гладна стачка, съобщи агенция „Новости".

Припомняме, в петък опозиционери поискаха оставката на президента Михаил Саакашвили. Обединената грузинска опозиция издигна още четири искания: провеждане на парламентарни избори през април 2008 г., промяна на правилата за провеждане на мажоритарни избори и принципите на съставяне на избирателните комисии, освобождаване на „политическите затворници".

Вече четвърти ден пред сградата на грузинския парламент се провеждат многолюдни митинги в подкрепа на исканията.  

„Ще гладувам докато исканията ни не бъдат изпълнени. Нося отговорност само за своя живот, не мога да поема отговорност за живота на другите." - каза на митинг Леван Гачечиладзе.

Обявилите гладна стачка седят на стълбите пред грузинския парламент.

Междувременно лидерът на Републиканската партия на Грузия Давид Усупашвили заяви, че опозицията няма намерение да търси диалог с президента.

„Допуснахме грешка с искането за оставката на Саакашвили, тъй като вече нямаме президент. Вчера той доказа, че не ни е президент." - коментира Усупашвили.

Той допълни, че опозицията занапред ще концентрира вниманието си върху говорителката на парламента Нино Бурджанадзе, която по думите му трябва поеме функциите на държавен глава.

Междувременно опозиционната партия „Новите десни", която е извън опозиционната коалиция, предложи на президента Саакашвили да насрочи референдум за това кога да се проведат парламентарни избори. Според лидера на партията Давид Гамкрелидзе, те трябва да се състоят през пролетта на 2008 г., както постановяваше конституцията преди нанесените поправки.  

Същевременно грузинските власти твърдят, че е нецелесъобразно да се провеждат избори през пролеттана идната година, на фона на предстоящите тогава важни международни събития - очакваното признаване на независимостта на Косово, след което според грузинските управляващи Русия ще признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия.