Петима души в сряда застават пред съда в Германия по обвинения в планиране на крайнодесен преврат и заговор за отвличане на министъра на здравеопазването на страната Карл Лаутербах, съобщава АП.

Четиримата мъже на възраст от 44 до 56 години и 75-годишна жена са обвинени в основаване или членство в терористична организация и държавна измяна.

Федералните прокурори твърдят, че групата е свързана с групировката "Гражданите на Райха", която отхвърля легитимността на следвоенната конституция на Германия и има прилики с движенията на суверенните граждани и QAnon в Съединените щати.

Прокурорите казват, че са възнамерявали да създадат "условия, подобни на гражданска война", като са използвали експлозиви, за да причинят прекъсвания на тока в цялата страна, след което да отвлекат министъра на здравеопазването Лаутербах - виден защитник на строгите коронавирусни мерки.

Осуетиха опит за отвличане на германския здравен министър

Осуетиха опит за отвличане на германския здравен министър

Четирима души са задържани

Нямаше индикации, че групата, която се нарече "Обединени патриоти", действително е била близо до предприемане на преврат. Но прокурорите казаха, че снабдяването на групата с оръжия и пари показва, че те са били "опасни престъпници, които са искали да приложат плановете си".

Припомняме, че мъжете, чиито имена не бяха разкрити от съображения за поверителност, бяха арестувани през април миналата година. По това време полицията конфискува 22 огнестрелни оръжия, включително автомат "Калашников", и стотици патрони, както и големи суми пари в брой, злато и сребро.

От прокуратурата посочиха тогава, че групата е планирала да отвлече и други известни обществени личности, но не разкри кои са били останалите мишени.

Твърди се, че жената, която беше арестувана шест месеца по-късно, е съставила множество документи за групата, включително "заповед за арест" на Лаутербах. Пенсионираната учителка е написала и писма до президента на Русия Владимир Путин и президента на Полша Анджей Дуда.

Лаутербах каза пред германския седмичник Der Spiegel, че се надява на "твърда, справедлива присъда", която да възпре други за подобни заговори.

Случаят е отделен от този на десетки лица, арестувани през декември, също за планиране на сваляне на правителството. Сред заговорниците беше член на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".