Петима от нападателите, извършили терористичните атаки в иранската столица Техеран вчера, са били част от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и са извършвали терористични атаки в крепостите им Ракка и Мосул.

В сряда сутринта група въоръжени мъже атакуваха иранския парламент и мавзолея на аятолах Хомейни в Техеран. Четирима терористи атакуваха сградата на иранския парламент. Двама от тях са били заловени, а един от нападателите се взриви в сградата.

12 загинали при терор в Техеран
на живо

12 загинали при терор в Техеран

Всички нападатели са елиминирани

Няколко терористи нахлуха в мавзолея на покойния основател на Ислямската република - имам Хомейни, южно от столицата Техеран. Нападателите откриха стрелба по посетителите в гробницата, като един от тях се взриви пред полицейски участък, намиращ се срещу мавзолея.

"Петима от терористите по-рано са напуснали Иран и са извършвали терористична дейност в Ракка и Мосул. През миналата година те са се завърнали в страната под ръководството на командира Абу Аиш, за да извършат терористични атаки в свещени места на Иран", се посочва в изявление на иранското министерство на сигурността.

Уточнява се, че жена от южните части на Иран, която се предполага, че е помогнала на терористите, е била арестувана.

Общият брой на задържаните заподозрени за атаките досега не е известен.

ДАЕШ поеха отговорност за терористичните атаки.

Иранската революционна гвардия обаче обвини Саудитска Арабия, че стои зад двойната терористична атака в Техеран.

Иран обвини Саудитска Арабия за терора в Техеран
Обновена

Иран обвини Саудитска Арабия за терора в Техеран

12 души загинаха, а 39 души пострадаха

По-рано днес беше съобщено, че броят на жертвите от двете атаки в иранската столица е нараснал от 16 на 17 души.

По-рано иранското министерство на разузнаването съобщи, че три терористични екипа са се опитали да извършат атаки в различни части на Техеран, като членове на терористичната група са арестувани преди да предприемат каквито и да е действия.