Северна Корея заплаши с „физически отговор" на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, планирани за този уикенд.  

Предупреждението дойде от Ри Тонг Ил, говорител на севернокорейската делегация на регионалната среща за сигурността в Ханой. По думите му, цитирани от АП, ученията са пореден израз на враждебната политика, водена срещу Северна Корея.  

Припомняме, вчера същият дипломат коментира, че плановете на САЩ и Южна Корея да започнат мащабни съвместни военни тренировки този месец представляват основна заплаха за региона.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън предупреди Северна Корея да се откаже от своето провокативно и опасно поведение, ако властите се стремят към подобряване на отношенията със съседите си и с Вашингтон.

Тя участва във форума във Виетнам по въпросите за сигурността на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия.

Междувременно стана ясно, че представители на военното ръководство на Северна Корея са провели втори кръг от преговори с воденото от САЩ командване на ООН относно потъването на южнокорейския боен кораб „Чеонан.

Срещата се проведе в граничния пункт Панмунджом. Тя се случва едва дни след като САЩ обявиха плановете си за нови санкции срещу Пхенян и за съвместни военни учения с Южна Корея.