Разполагането от САЩ на противоракетната система THAAD в Южна Корея я превръща в преден пост за ядрена война. Това пише ръководеният от севернокорейското правителство вестник "Минджу Чосон", цитиран от ТАСС.

Въпреки протестите на гражданите на Южна Корея, първите две ракети на системата вече са доставени във военната база близо до Пхьонтхек, на около 70 км от Сеул.

Заради внедряването на тази система, която ще засегне икономиката и околната среда на Южна Корея, ситуацията на Корейския полуостров и около него рязко ще ескалира и заплахата от ядрена война ще нарасне, допълва изданието.

След като системата бъде въведена в експлоатация, САЩ ще получи възможността да извършва превантивни удари по всяко време срещу територии на Русия и Китай, които са напълно срещу нейното разполагане сега, пише още вестникът.

Режимът в Южна Корея, който действа като лакей на САЩ, е позор за нацията, подчертава изданието.

На 7 март Тихоокеанското командване на САЩ обяви, че страната е започнала разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея. Очаква се системата да бъде въведена в експлоатация в рамките на един или два месеца.

Южна Корея и САЩ се споразумяха за разполагането на американската противоракетна система през юли 2016 година. Вашингтон обяви, че системата има за цел да се противопостави на ядрената заплаха на Северна Корея.