Авиокомпания Asiana Airlines, чиито самолет падна при приземяване на летището на Сан Франциско, излезе днес с изявление, в което се казва, че пилотът Ли Канг Коок е имал само 43 летателни часа на Боинг 777 към момента на катастрофата, съобщи Ройтерс.

Помощник-пилотът Ли Джеонг Мин, който е помагал при приземяването обаче е имал 3220 летателни часа опит на същия модел.

Освен това от Asiana поясниха, че въпреки че Коок за първи път е приземявал този модел летателен апарат на летището в Сан Франциско, той е приземявал успешно други самолети на авиокомпанията, включително и Боинг 747 успешно на същото летище.

Директорът на Националното бюро за транспортна сигурност на САЩ Дебора Херсман каза, че самолетът не е дал никакви признаци на проблеми до последните 7 секунди на полета. Контролната кула на летището също не е получавала известие за каквито и да било нередности с апарата преди финалния заход. Тя допълни че все още не е ясно дали причината е била пилотска грешка или дефект в самия самолет.

Свидетели на приземяването на Боинга, цитирани от Ройтерс, казаха че самолетът е летял прекалено ниско до земята по време на захода.

Припомняме, опашката на самолета се удари в пистата при опита на пилотите да приземят самолета, което доведе до смъртта на двама души и раняването на повече от 180. На борда на самолета е имало 303 души - 291 пътници и 12-членен екипаж.