Германският просветен министър Анете Шафан подаде оставка, след като университет реши да анулира доктората й заради плагиатство - това е в голям ущърб за кабинета на канцлера Ангела Меркел месеци преди националните избори, съобщава АП.

Меркел изтъкна днес, че е приела оставката на Шафан с „много голяма тежест на сърцето".

Във вторник Дюселдорфският университет „Хайнрих Хайне" реши да анулира доктората на Шаван, след преразглеждане на тезата й „Личност и съвест" от 1980 година. Проверката бе предприета след анонимен протест от блогър за плагиатство, което министърът опровергава.

Според университета Анете Шафан системно и умишлено е преписала част от докторската си дисертация.

Мисля, че днес е точният ден да напусна моя министерски пост, за да се насоча към моите задължения като член на парламента", каза 57-годишната Шаван.

Няма да приема решението на университета и ще предприема правни действия. Никога не съм копирала или плагиатствала. Обвиненията са силен удар срещу мен", добави тя.

По думите й основният й приоритет е да защити ведомството и правителството.

Преди две години тогавашният военен министър Карл-Теодор зу Гутенберг изгуби докторската си степен и напусна поста, след като бе разкрито, че е копирал голяма част от докторската си теза.

В началото на 2012 година се разрази скандал за плагиатство и около унгарският президент. Университетът за медицина и спорт „Игнац Земелвайс" в Будапеща отне докторската степен на унгарския президент Пал Шмит заради плагиатство при написването на дисертацията му.

В началото на януари унгарското списание HGV съобщи, че над 80% от съдържанието на дисертацията му, защитена през 1992 г., е плагиатствано от научна публикация на българина Николай Георгиев.