Българинът Пламен Петков, който на 26 май миналата година загина, спасявайки давещо се британско момиче на плажа Уест Уитъринг в южната част на Великобритания, бе награден посмъртно с Кралския Орден за Храброст. Майката на Пламен Петков ще бъде поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Информацията бе публикувана на сайта на британското правителство и по-късно потвърдена от пресцентъра на британското посолство в София.

„Чувствам се много горд, че нейно величество Кралицата награди г-н Петков за неговата изключителна смелост", заяви британският посланик в София Джонатан Алън и добави:

"Много хора са били на този плаж в деня на трагедията, но единствено Пламен Петков е отговорил на молбите на разстроената майка и е имал куража да скочи в непредвидимото море. Тази негова неукротима смелост и пълно пренебрегване на собствената безопасност спаси живота на малкото момиченце, но доведе до гибелта на героя.

Благородните действия на Пламен Петков дълбоко развълнуваха британското общество, а следователят по случая призна, че за цялата й кариера не е ставала свидетел на толкова самопожертвователен акт.

Пламен Петков е истински български герой. Ето защо британското правителство го отличава заради неговия героизъм и саможертва".