Китай заяви, че е необходима "голяма бдителност" предвид разширяването на НАТО на изток, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва, след като стана ясно, че Алиансът възнамерява да разкрие бюро в Япония, за да улесни консултациите със съюзниците в региона.

НАТО планира да разкрие в Япония първото си бюро за връзка в Азия, за да улесни преговорите с партньори по сигурността, като Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, като има предвид геополитическите предизвикателства от Китай и Русия, съобщи вчера агенция "Никей", позовавайки се на японски служители и такива от НАТО.

Столтенберг: НАТО укрепва връзките си с Япония

Столтенберг: НАТО укрепва връзките си с Япония

Ключова визита

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че Азия е "обещаваща земя за сътрудничество и развитие и не трябва да бъде бойна арена за геополитика".

"Непрекъснатото разширяване на НАТО на изток в Азиатско-Тихоокеанския регион, намесата в регионалните дела, опитите за унищожаване на регионалния мир и стабилност и настояването за блокова конфронтация изисква висока бдителност от страните в региона", подчерта Мао на пресконференция.

Предвижда се бюрото да бъде разкрито следващата година в Токио.

НАТО вижда нарастваща заплаха от Китай

НАТО вижда нарастваща заплаха от Китай

Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости към Пекин

Запитана за информацията на "Никей", говорителят на НАТО Оана Лунгеску по-рано отвърна, че Алиансът няма да навлиза в подробности за обсъжданите теми на съюзниците от НАТО.

"НАТО има бюра и споразумения за връзка с редица международни организации и страни партньори и съюзниците редовно оценяват тези споразумения, за да гарантират, че те най-добре обслужват нуждите както на НАТО, така и на нашите партньори", посочи тя.

Лунгеску заяви, че НАТО има тясно партньорство с Япония, което продължава да се разраства.