Западните страни трябва да внимават да не създават нови зависимости към Китай в опит да се откъснат от руските енергийни доставки на фона на войната на Москва срещу Киев. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Виждаме нарастващи усилия от страна на Китай да контролира нашата критична инфраструктура, веригите за доставки и ключовите ни индустриални сектори, заяви той по време на посещение в Испания.

Не бива да даваме на авторитарните режими никакъв шанс да се възползват от нашата уязвимост и да ни подкопаят, категоричен бе Столтенберг.

Преди дни министър-председателят на Финландия Сана Марин също предупреди, че Европа в момента е твърде технологично зависима от Китай и трябва да внимава с това.

През автуст проучване показа, че германската икономика е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит са достигнали нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин да се дистанцира от Пекин.

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро