Военният министър на Южна Корея Сон Йон-моо обяви, че комунистическият режим в Северна Корея "вероятно ще бъде заличен от картата", ако използва ядрени оръжия срещу Южна Корея или САЩ, като предупреди, че подобен ход ще бъде "самоубийствен", съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

Говорейки по време на форум за сигурност в Сингапур, той омаловажи въздействието на заплахите на Пхенян, наричайки ги по-скоро "пропаганда", отколкото реалност.

Северна Корея със сензационен апел за обединение с Южна Корея

Северна Корея със сензационен апел за обединение с Южна Корея

Условието е обединението да е "независимо"

След редкия апел преди дни на Северна Корея за обединение към целия Корейски полуостров, т. е. към Южна Корея, Сон посочи, че била "анахронистична" идеята, че комунистическият режим ще използва оръжията си за тази цел. Той обаче също така говорил в полза на диалога между двете страни.

"Пътят може да е труден, може да отнеме много време. Но мисля, че трябва да вървим по този път, като сме много търпеливи", коментира още южнокорейският военен министър.

Сон се срещна с американския военен министър Джеймс Матис вчера, като двамата отново потвърдиха общата си цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.