Бойци, пленени от сирийските военни в околностите на Алепо, са разказали за ролята на Турция в сформирането на терористичната групировка Фронт "Ал Нусра", съобщават руските медии.

И двамата заловени терористи са сирийски граждани. Единият от тях е родом от град Тибни и се казва Махмуд ал Наджим, който е роден през 1985 г.

По думите му в началото на конфликта в града е бил сформиран отрядът "Сирийска свободна армия" - светска опозиция на режима на сирийския президент Башар Асад. След това, при появата в този край на отряди на Фронт "Ал Нусра", са избухнали сблъсъци между светската и радикалната опозиция.

Ал Наджим решил заедно с роднините си да избяга в Турция, но той бил задържан от турската полиция, която по думите на боеца го принудила да се присъедини към Фронт "Ал Нусра".

"Казаха, че ако не работя за тях и не се бия на страната на Фронт "Ал Нусра", те ще убият или арестуват семейството ми. (...) Те ми дадоха сто долара заплата", разкрил терористът по време на разпит от сирийските военни.

По думите му турците са изпратили роднините му в бежански лагер и "ги държат като заложници".

"Казаха, че докато работя с Фронт "Ал Нусра", семейството ми е в безопасност", уточнил той и добавил, че цялото снабдяване на групировката идвало от Турция и Саудитска Арабия.

В редиците на терористите Ал Наджим получил специализирана подготовка като картечар. В това си качество той е имал шанс да се бие на територията на цяла Сирия. На въпрос защо бойците обстрелват град Алепо, той отговорил: "Нашият командир каза, че това ще доведе до ненавист на цивилните към сирийските и руските военни."

Втори пленник - Хюсеин Абдул Азиз, с боен прякор Абу Удай, родом от град Дейр Хафер, от своя страна е съобщил, че семейството му не разполагало с достатъчно пари за храна, докато терористите набирали мъже и плащали пари.

"Записах се. След това се бих в различни групировки - "Ахрар ал Шам", Свободната сирийска армия, "Бригада Зинки". Всички тези групировки бяха част от Фронт "Ал Нусра", посочил той по време на разпита.

Според него пакистанци и афганистанци воюват сега в редиците на терористите. Абдул Азиз е попаднал в плен, както твърди той, когато неговият отряд се оттеглял към турски наблюдателен пункт в района Рашидин-5 в Алепо.

Фронт "Ал Нусра" първоначално беше сирийското подразделение на терористичната групировка "Ал Кайда".