Росен Плевнелиев е избран за член на новосъздадена международна група "Приятели на Македония" или "Охридската група". Плевнелиев е на посещение в Македония, където е проведена среща на групата с министър-председателя Зоран Заев и членове на правителството, както и съвместна пресконференция.

Председател на групата е сър Джордж Робъртсън, бивш генерален секретар на НАТО. Членове на групата са Карл Билд, бивш министър - председател на Швеция и президент на Европейския съвет за външна политика, Волфганг Ишингер - президент на Мюнхенската Конференция за сигурност - най-влиятелният световен форум по въпросите на сигурността, Хавиер Солана - бивш генерален секретар на НАТО и други изявени дипломати и политици.

Групата ще съветва и помага на министър-председателя Заев и правителството на Македония за по-бърза и ефективна интеграция на Македония с ЕС и НАТО.

Този новосъздаден формат е обявен на 24 април в Скопие, като за членство са поканени бивш президент, бивш министър-председател, бивши генерални секретари на НАТО, президент на Атлантическия съвет и други политици и дипломати, които в последните години са допринесли за европейския и евроатлантическия път на интеграция на Македония и на които правителството на страната се доверява да подпомогнат пътя на интеграцията в ЕС и НАТО.